Campania națională de informare privind măsurile de prevenire și control, în vederea protejării personale și limitării răspândirii infecției cu coronavirusul de tip nou COVID19.

mapa

COVID-19: Ce înseamnă autoizolarea la domiciliu pentru 14 zile ?!!

  • Persoana se izolează  la domiciliu, inclusiv de membrii familiei și evită la maxim contactul cu persoanele terțe;
  • În cazul în care  persoana este solitară, aceasta solicită suport de la rude, prieteni, vecini, asistent social,  pentru necesitățile personale;
  • În cazuri de extremă necesitate de a părăsi domiciliu,  persoanele sunt obligate să respecte distanța socială de 1 metru și măsurile de precauție.

       Persoana izolată la domiciliu trebuie să:

  • Să informeze la telefon medicul de familie despre starea de sănătate;
  • Să-și monitorizeze starea de sănătate, măsurând temperatura de trei ori pe zi;
  • Să mențină curățenia în casă, să dezinfecteze toate suprafețele și să aerisească regulat încăperea;
  • Să se spele regulat pe mâini cu apă și săpun și să respecte eticheta tusei.

La primele simptome de boală, precum: febră, tuse, rinoree, să apeleze imediat Serviciul 112!!! 

Starea celor 6 persoane infectate cu noul tip de Coronavirus este stabilă, de gravitate medie

Viorica Dumbrăveanu a menționat că toate instituțiile medicale strategice desemnate pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19, sunt pregătite să acorde asistență medicală în volum deplin, dispun de stocuri suficiente de medicamente antivirale, de echipamente medicale și de protecție a personalului medical.

Totodată, aceasta a menționat că a ajuns în țară lotul de teste pentru depistarea Coronavirusului de tip nou, fiind consolidate capacitățile laboratorului ANSP. Suplimentar, a fost primit un lot de ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății, ce cuprinde echipamente de protecție pentru personalul medical. La fel, există deschiderea din partea Băncii Mondiale și a partenerilor, inclusiv a Federației Ruse și China să ofere asistență în acest sens.

Conform informației prezentate în această dimineață la ședința Punctului Focal Național, la ora actuală, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” sunt internați 27 de pacienți cu suspecție la infecția cu COVID19, iar la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, 12 persoane, dintre care două mame și zece copii. Starea celor șase pacienți confirmați anterior cu noul tip de  Coronavirus este de gravitate medie.

În ultimele 24h în țară au intrat 17697 persoane și au fost îndeplinite 2681 fișe epidemiologice.

Viorica Dumbrăveanu: „Sistemul medical este mai consolidat ca niciodată. Îndemn populația să ne ajute să prevenim răspândirea COVID-19. Stați acasă”

La momentul actual,  în Republica Moldova sunt înregistrate 12 cazuri de infecție COVID-19, dintre care 2 cazuri de transmitere locală.  Persoanele infectate cu COVID-19 domiciliază în Florești, Chișinău, Basarabeasca, Grătiești (Chișinău), Soroca, Hâncești, Râșcani și Cahul.

Toate persoanele care au intrat în contact cu persoanele infectate au fost identificate și izolate la domiciliu.

La moment, sunt identificate 27 de cazuri suspecte. Toate probele au fost prelevate, iar rezultatele vor fi prezentate pe parcursul zilei.

Din cei 12 pacienți internați cu noul tip de Coronavirus, 2 pacienți sunt în stare gravă, 3 -  stare satisfăcătorare și 7 - stare medie.

Viorica Dumbrăveanu a făcut apel repetat către populație să evite locurile publice aglomerate și să stea în casă, iar cei reveniți din focar să se autoizoleze pentru a nu se expune riscului pe sine și pe cei dragi. 

De asemenea, aceasta a confirmat că, la momentul actual, în Republica Moldova nu este nici un caz de deces din cauza infecției cu noul tip de Coronavirus și a îndemnat populația să se informeze din surse oficiale.

“Sistemul medical este mai consolidat ca niciodată. La momentul actual nici un medic nu lucrează  peste program. Tot personalul medical implicat va primi supliment financiar în mărime de 100% la salariu de funcție. După necesitate vom mai veni și cu alte măsuri. Încă o data vreau să mulțumesc medicilor pentru efortul pe care îl depun, pentru activitatea pe care o realizează cu onestitate și în primul rând  cu maximă responsabilitate”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Ultimele date cu privire la răspândirea noului coronavirus COVID-19 în Republica Moldova și recomandări pentru populație

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu date actualizate privind persoanele infectate cu noul coronavirus COVID-19. Astfel, la ziua de azi, 15 martie 2020, în Republica Moldova sunt înregistrate alte 11 cazuri noi, respectiv numărul total a ajuns la 23 persoane, printre care și un copil.

Pe parcursul zilei de azi au fost testate în total 49 de persoane, iar trei dintre cazurile confirmate sunt de import, celelalte cu transmitere locală, fiind vorba de persoane apropiate ale pacienților internați anterior la spital cu COVID-19.

Tot astăzi, Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu a anunțat despre sistarea totală, începând cu 00:00 a zilei de 17 martie, a traficului aerian, indiferent de destinație și scop, precum și posibilitatea de traversare a frontierei terestre a persoanelor străine, cu excepția diplomaților și transportatorilor de mărfuri. La fel din 17 martie se va sista activitatea tuturor piețelor, precum punctelor de vânzări cu amănuntul, localurile de alimentație publică din întreaga țară, cu excepția farmaciilor, magazinelor alimentare și stațiilor PECO, până la 31 martie.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu o listă de RECOMANDĂRI pentru a preveni răspândirea coronavirusului de tip nou (COVID-19):

- Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți!

- Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

- Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor.

- Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii.

- Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile.

- Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor).

- Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.

- Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. NU în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

- NU expuneți persoanele în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone de risc sau aglomerate (Statistica arată că persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate, ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

- Apelați medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19) sau ați fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

- Apelați Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică – 0 800 12300 (Linia verde este un număr de informare, nu de urgență).

- ÎN CAZUL URGENȚELOR SUNAȚI LA 112!

- INFORMAȚI-VĂ DESPRE NOUL CORONAVIRUS NUMAI DIN SURSE OFICIALE!

- Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

- Transferul către spital trebuie să fie realizat în mod organizat,de către persoane autorizate, respectând toate măsurile de izolare.

- Dacă sunteți în autoizolare la domiciliu NU părăsiți sub nicio formă domiciliul timp de 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu persoane care vă furnizează alimente sau produse.

ATENȚIE!!! În cazul în care provocați răspândirea bolii epidemice veți primi o amendă în mărime de până la 1.000 unităţi convenţionale (50.000 de lei) sau pedeapsă de până la 3 ani de închisoare.

Cât privește nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, ceea ce a dus la pericol pentru sănătatea publică, se va sancționa cu până la 500 unități convenționale (25.000 de lei) pentru persoanele fizice și până la 1.500 de unități convenționale pentru persoanele juridice (75.000 de lei).

Totodată, vor fi aplicate amenzi de până la 500 de unități convenționale (25.000 de lei) și pentru cei care vor prezenta intenționat informații false sau incomplete a datelor ori vor refuza să prezinte date necesare completării fișei epidemiologice.

Recomandările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în vederea asigurării protecției social-economice și a securității și sănătății în muncă a salariaților în contextul situației epidemiologice din țară

În contextul situației epidemiologice din țară și apariției riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu următoarele recomandări, care au drept scop clarificarea situațiilor juridice ce țin de raporturile de muncă dintre angajator și salariat, precum și asigurarea protecției social-economice și a securității și sănătății în muncă a salariaților, conform prevederilor legislației muncii în vigoare:

1. Examinarea de către părți a posibilității prestării muncii la domiciliu (conform art. 290 din Codul muncii);

2. Stabilirea, cu acordul scris al salariatului, a programelor individualizate de muncă, cu un regim flexibil al timpului de muncă (conform art. 100 alin. (7) din Codul muncii);

3. Stabilirea, cu acordul ambelor părți, a timpului de muncă parțial (conform art. 97 din Codul muncii), salariații fiind remunerați proporţional timpului lucrat sau în funcţie de volumul lucrului efectuat;

4. Înregistrarea la unitate a staționării (conform art. 801 din Codul muncii), salariații fiind remunerați conform art. 801 alin. (2) din Codul muncii. Potrivit normei juridice vizate, retribuirea timpului de staţionare produsă din cauze ce nu depind de angajator sau salariat, cu excepţia perioadei şomajului tehnic (art.80), se efectuează în mărime de cel puţin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, dar nu mai puţin decât în mărimea unui salariu minim pe unitate de timp, stabilit de legislaţia în vigoare, pentru fiecare oră de staţionare;

5. În cazul imposibilității temporară a continuării activităţii de producţie de către unitate sau de către o subdiviziune interioară a acesteia pentru motive economice obiective, angajatorul poate anunța șomaj tehnic, cu  achitarea unei indemnizaţii ce nu poate fi mai mică de 50 la sută din salariul de bază;

6. Acordarea salariaților (în baza unei cereri scrise) a concediului de odihnă anual (conform art. 112 din Codul muncii), inclusiv a concediilor de odihnă anuale nefolosite (conform art. 119 alin. (3) din Codul muncii), cu achitarea indemnizaţiei de concediu conform art. 117 din Codul muncii;

7. Acordarea salariaților (în baza unei cereri scrise a salariatului și cu  consimţământul angajatorului) a unui concediu neplătit (conform art. 120 din Codul muncii).

În cazul instituirii, în condițiile legii, a stării de carantină, contractul individual de muncă se va suspenda de drept, în conformitate cu prevederile art. 76 lit. d) din codul Muncii.

Măsuri preventive de securitate și sănătate în muncă pentru angajatori:

1. Efectuarea unei analize la nivelul fiecărui angajator în vederea prioritizării serviciilor esențiale sau relevante de cele neesențiale, cu respectarea drepturilor la securitate și sănătate în muncă a lucrătorilor;

2. Asigurarea de către angajator a securității și sănătății lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă (asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor sub toate aspectele, inclusiv acordarea la necesitate a echipamentelor de protecție (măști, mănuși etc.); 

3. Utilizarea e-mailului și a teleconferințelor pentru a reduce contactele fizice și deplasările în interes de serviciu dacă acestea nu sunt necesare în mod imperativ; 

4. Aplicarea procedurilor stabilite la nivel național de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cazul în care lucrătorul prezintă simptome asociate infecțiilor respiratorii la locul de muncă; 

5. Suspendarea programului de audiențe la nivelul instituțiilor publice și introducerea de măsuri alternative, de tipul transmiterii solicitărilor prin telefon și email (numerele de telefon și adresele de email vor fi afișate pe pagina de internet și la sediul fiecărei instituții);

6. Diminuarea pe cât posibil a timpului de așteptare în cadrul programului de lucru cu publicul, prin transmiterea, acolo unde este posibil, a solicitărilor prin email; 

7. În situațiile în care este necesară prezența fizică a solicitantului la sediul instituției, se va avea în vedere menținerea distanței de cel puțin 1 metru față de celelalte persoane din incintă; 

8. În cazul unui lucrător confirmat cu COVID – 19, Agenția Națională pentru Sănătate Publică demarează ancheta epidemiologică la sediul angajatorului. De asemenea, angajatorul are obligația să informeze lucrătorii cu privire la procedura de acordare a concediului medical în caz de carantină și izolare la domiciliu.

 

Modalități de spitalizare


Spitalizare programată

acte necesare:

  • Buletin de identitate
  • Bilet de trimitere pentru internare de la asistența medicală primară, cu ștampila instituției și semnătura medicului de familie
  • Fișa medicală de ambulator

Modalitatea de programare a spitalizărilor în IMSP Spitalul Raional Nisporeni:

Programarea spitalizării a persoanelor asigurate în IMSP Spitalul Raional Nisporeni se efectuează de către medicul de familie, data programării fiind coordonată cu subdiviziunea de profil a IMSP Spitalul Raional Nisporeni.

Programarea la spitalizare a pacienților neasigurați se efectuează la adresarea directă a pacientului în secţia ori subdiviziunea respectivă.


 


Spitalizare urgentă

acte necesare

  • Buletin de identitate
  • Bilet de trimitere pentru internare de la asistenta medicala primara, cu stampila institutiei si semnatura medicului de familie familie sau
  • Bilet de trimitere pentru internare de la Asistenţa Medicală de Urgenţă prespitalicească (tel. 112)

Pentru a face online programare la serviciul medical prescris, efectuați următorii pași:  

1. Accesați https://sirsm.cnam.gov.md/sirsm/online.

2. Introduceți IDNP-ul, apoi codul unic de pe biletul de trimitere și apăsați butonul „Caută”.

3. Apăsați butonul din dreptul serviciului medical prescris.  Sistemul va afișa lista tuturor instituțiilor medicale care prestează acest serviciu.

4. Accesați butonul  din dreptul instituției medicale în care doriți să fie oferit serviciul, după care alegeți data și ora pentru prestarea serviciului.

5. Pentru a încheia programarea, apăsați butonul „Salvează”. 

Informații detaliate privind modul de programare la serviciul medical prin intermediul Sistemului informaţional „Raportarea şi evidenţa serviciilor medicale” (SIRSM) vedeți în Ghidul de utilizare a SIRSM, plasat în interfața sistemului informațional, accesând butonul „Ajutor”.

NOTĂ: Vă sugerăm să vă notați datele privind programarea pe care ați efectuat-o: ziua, ora și instituția medicală unde v-ați făcut programare.

 

PROGRAM ŞI REGULI DE VIZITARE

Pentru a optimiza asistenţa la patul bolnavului, vizitarea pacienţilor se limitează la un program stabilit. În conformitate cu acesta, orele de vizită sînt următoarele:

  • Accesul liber zilnic, între orele 12:00 – 14:00 şi 17:00 – 19:00, sâmbăta şi duminica  între orele 11:00 – 14:00 şi 17:00 – 19:00;
  • Vizitele în afara programului obişnuit—doar cu acordul medicului.

Cel mult 2 sau 3 persoane pot vizita un pacient în acelaşi timp. În cazuri excepţionale, această întrebare rămîne la decizia medicului şef al fiecărei secţii. Numărul de vizitatori se restrînge în scopul securităţii şi din cauza spaţiului redus al secţiei. Copiii care însoţesc vizitatorii trebuie să  fie supravegheaţi în permanenţă de un adult.

Vă rugăm, în cazul în care vi se cere motivat să părăsiţi secţia sau spitalul, să respectaţi exigenţa dată.

De asemenea, este obligatoriu să  urmaţi sfaturile şi regulile personalului medical:

  1. Să păstraţi igiena personală şi să respectaţi regulamentul intern al spitalului;
  2. Să  purtaţi îmbrăcămintea de protecţie oferită în secţiile respective (Secţia reanimare ş.a.);
  3. Să nu faceţi vizite dacă sînteţi răcit, aveţi o boală infecţioasă sau nu vă simţiţi bine;
  4. Să nu introduceţi în incinta secţiei băuturi alcoolice, droguri, obiecte tăioase, arme;
  5. Să nu facilitaţi în orice formă părăsirea neautorizată a spitalului de către pacienţi.

 bune practici

 

PROCEDURI DE EXTERNARE

Cu 1-2 zile înainte vă vor fi anunţate ziua şi momentul externării, pentru ca dumneavoastră să vă puteţi pregăti de plecare şi să anunţaţi familia sau o persoană apropiată despre externarea dumneavoastră:

  • Solicitaţi biletul de externare, completat de medicul curant;
  • În caz de necesitate, solicitaţi concediul medical, pentru angajatorul dumneavoastră.

Important! Nu uitaţi să anunţaţi familia sau ruda cea mai apropiată despre externarea dumneavoastră. În cazul în care Vă deplasaţi de sine stătător, păstraţi o rezervă corespunzătoare de bani pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de drumul de întoarcere de la spital acasă.

RECOMANDĂRI

Este binevenit să aveţi cu dumneavoastră o copie a reţetei sau ambalajul şi să cunoaşteţi dozele medicaţiei pe care o luaţi. Un bilet de externare din spital sau ultimele investigaţii pe care le-aţi făcut sînt lucruri pe care trebuie să le ştie personalul medical.

Vă rugăm să respectaţi instrucţiunile şi sfaturile pe care le primiţi în legătură cu internarea dumneavoastră şi să puneţi la dispoziţie toate actele necesare.

SECURITATEA

Este interzisă:

  • folosirea telefoanelor mobile în preajma zonelor de tratament a pacienţilor, deoarece interferenţele electromagnetice pot împiedica funcţionarea adecvată al echipamentului medical;
  • folosirea telefoanelor mobile cu cameră foto şi video fără consimţământul personalului medical.

În interesul securităţii, combaterii şi prevenirii incendiilor şi evitarea unor situaţii limită, uneori vizitatorii sînt rugaţi să părăsească spitalul. Un comportament neadecvat din partea rudelor sau pacienţilor nu va fi tolerat şi vor fi chemaţi paza sau gardianul.

Vă amintim că spitalul nu îşi asumă responsabilitatea pentru obiectele de mare valoare precum: documente importante, bani, articole de bijuterie şi alte bunuri personale. Obiectele de valoare NU SE PĂSTREAZĂ cu dumneavoastră în spital! Este benevenit ca pacienţii să trimită acasă toate obiectele de valoare sau să le încredinţeze pentru păstrare rudelor sau persoanelor autorizate. Se recomandă ca pacienţii să păstreze doar sume mici de bani sufieciente pentru acoperirea cheltuielilor zilnice şi o rezervă corespunzătoare pentru drumul de întoarcere de la spital acasă.

Important! Nu uitaţi să comunicaţi personalului spitalului numele, prenumele, adresa şi numărul de contact al rudei dumneavoastră cea mai apropiată.

Tarife_Monitorul_Oficial_2017

   
Copyright © 2024 IMSP Spitalul Raional Fălești. Toate drepturile rezervate.
© IMSP "Spitalul Raional Fălești", str. Ștefan cel Mare 36 r-nul Fălești